Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020

W związku z udziałem naszej OPL w Programie Operacyjnym Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2016 realizujemy Działania Towarzyszące.

Są to cyklicznie działania edukacyjne oferowane wszystkim odbiorcom pomocy żywnościowej, które mają na celu włączenie społeczne osób zagrożonych ubóstwem.

Do udziału w Działaniach Towarzyszących ma prawo każda osoba, która została zakwalifikowana do uczestnictwa w POPŻ Podprogram 2016.

Tematyka Działań Towarzyszących obejmuje:

  • DIETETYKĘ Z ELEMENTAMI NIEMARNOWANIA ŻYWNOŚCI
  • EDUKACJĘ EKONOMICZNĄ
  • WARSZTATY KULINARNE

Działania będą realizowane od września 2016 roku do czerwca 2017 roku.

Więcej informacji tutaj.

PODPROGRAM 2017 – efekty

  1. Fundacja Uwolnienie z terenu województwa łódzkiego przy współpracy Bankiem Żywności w Łodzi realizowała Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
    • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
    • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
    • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
    • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
    • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
    • tłuszcze (olej rzepakowy),
    • dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
  1. Pomoc żywnościowa trafiła do 271 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa łódzkiego.
  2. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
    • 15,16048 ton żywności;
    • 1511 paczek żywnościowych;
  1. W ramach Podprogramu 2017 dla osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
    • Ekonomiczne
    • Żywieniowe
    • Kulinarne
    • Niemarnowanie żywności